NL editie / World edition

Vroeger was alles slechter

door Bert Wagendorp

Wat kan One11 ons leren over de journalistiek en wat zegt het over Nederland? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik ben een waanzinnige optimist. Ik denk dat het met de wereld, met wat ups en downs en over lange termijn bekeken, steeds de goede kant opgaat en dat er maar één tijdperk beter is om in te leven dan het onze, en dat is het volgende. Mijn levenscredo luidt: vroeger was alles slechter.  

Ik dank de hemel dat ik niet honderd jaar eerder ben geboren, want dan had ik na drie jaar lagere school de rest van mijn leven moeten doorbrengen in een fabriek of als turfsteker, met thuis een afgetobte vrouw en negen kinderen, van wie zeker zes astmatisch, één met een onmiskenbare neiging tot de misdaad en een andere tot alcoholisme – uit wanhoop over al het onrecht. Dan sta ik er nu heel wat beter voor, en dat geldt voor heel veel mensen, in Nederland en ook daarbuiten.  

Dit alles wil niet zeggen dat ik naïef ben. Of oerdom. Ik ben christelijk opgevoed en zie ook wel dat we nog ver zijn verwijderd van het aardse paradijs, dat er nog veel ellende is en dat de mens doorgaans door eigenbelang en egoïsme wordt gedreven – ikzelf inbegrepen. Maar niet uitsluitend. Er zijn mensen die anders in elkaar lijken te zitten. Mensen die zich zo ergeren aan de voorlopige onvolmaaktheid van het bestaan, dat ze besluiten er iets aan te doen. Die zo ongeduldig zijn, op weg naar een betere wereld, dat ze de gang der dingen een handje gaan helpen.  

Ik heb dat zelf niet zo, eerlijk gezegd. Ik heb weleens een kerstboom gedragen voor een oud vrouwtje, ik koop altijd een daklozenkrant en ik zeg vaak dat het een schande is, met al die oorlogen en milieuvervuiling. Maar echt het leed te lijf, nee. Daarvoor mis ik toch overtuiging en zelfvertrouwen. Daarom heb ik ook zo veel bewondering voor de figuren die wel de handen uit de mouwen steken.  

Ik heb overigens niet de illusie dat dat altijd gebeurt uit louter menslievende overwegingen, met afzien van elk eigenbelang. Florence Nightingale hield ook erg van kruitdampen, vermoed ik. Wij zijn complexe wezens. Ik heb een diep wantrouwen tegen de wereldverbeteraars – die kunnen knap gevaarlijk zijn. Eigenlijk ben ik het niet helemaal eens met de gedachte achter het One11-initiatief van Bas Mesters. Door mensen die in stilte hun best doen de wereld een klein beetje leefbaarder te maken in de schijnwerpers te zetten, ontneem je ze ook een deel van hun onschuld en zaai je twijfel aan hun onbaatzuchtigheid. Ik moet in elk geval niks hebben van mensen die hun altruïsme van de daken schreeuwen.  

Dat de Chinees die in Nanjing zelfmoordenaars redt van de brug, zélf een internationale mediapersoonlijkheid is geworden over wie een Nederlandse schrijver zelfs bezig is een roman te schrijven, heeft ook iets treurigs. Zo maken we van de menselijke goedheid ook al een mediahype.  

Daartegenover staat dat hoop een levenselixer is en dat het goed is om te zien dat er veel grote en kleine helden zijn. Veel meer dan One11 doet vermoeden, zelfs. Helden bij de vleet, overal, op scholen en op voetbalclubs, in hoerenbuurt en Wassenaar, op bergen en in dalen, in verzorgingshuis en dorpsparochie. Het barst ervan. Overal zijn mensen die een kiezeltje verleggen in de rivier – may God bless them.

One11 laat zien dat het de goede kant opgaat met de wereld.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van Wouke van Scherrenburg. Zij zet deze kettingcolumn voort en zoekt een opvolger.


Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 09:05

Delen



Laatste reacties (19)

Wanda Glebbeek
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 22:36
Persoonlijk vind ik het een prachtig initiatief. Ik denk dan namelijk hoopvol, dat mensen er door geïnspireerd kunnen raken. Misschien sommige wel zo geïnspireerd dat ze zelf ook het initiatief zullen nemen om een kleine bijdrage te leveren aan een beetje mooiere wereld. Dit door zich zelf ook in te zetten voor een goede zaak of het initiatief van een ander te steunen...Kennen we niet allemaal wel iemand die waarvan we denken, jeetje die doet mooi werk..zou ik best eens kunnen helpen misschien..? Doe dit eens..
Flip Niesten
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 17:19
Veel was vroeger slechter inderdaad.

Onze inzichten in menselijke drijfveren verbeteren ook.

Zo is onderhand duidelijk dat de meeste mensen niet uitsluitend door eigenbelang en egoisme gedreven worden. Sommige ouderwetse "economen" willen, terwille van de eenvoud van hun modellen, vasthouden aan de fictie dat de mens louter gedreven wordt door eigenbelang. (Economen zijn gemiddeld ook egoistischer dan andere mensen, heeft onderzoek uitgewezen).

Moderne economen hanteren inmiddels een wat minder plat mensbeeld waarin ruimte is voor altruistisch gedrag. Het lijkt of meneer Wagendorp zich schaamt voor zijn eigen medemenselijkheid.

Ik zou het op prijs stellen als we stoppen met klakkeloos herhalen van achterhaalde inzichten en in plaats daarvan een wat optimistischer en realistischer mensbeeld gaan hanteren.

Dat past prima in dit leuke initiatief!
Guido t'Sas
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 16:39
Het vooruitgangsdenken van Teilhard de Chardin (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Teilhard_de_Chardin ) wordt hier nieuw leven ingeblazen.
Peter Dingenouts
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 15:59
Het initiatief voor one11 is me uit het hart gegrepen! Iedereen voelt volgens mij, dat negativisme uit raakt! er staat een cullturele revolutie voor de deur, omdat mensen instinctief aanvoelen, dat het tijd is voor verandering. De economische en de ecologische crisis kunnen alleen overwonnen worden als negatvisme plaatsmaakt voor positivisme: als we samen de schouders eronder zetten!! daarom hoop ik zo, dat dit initiatief levensvatbaar zal blijken en dat het navolging krijgt. Over mijn eigen rol in het gheel moet ik helaas net zo bescheiden zijn als bert Wagendorp. Daaroim bewoner ik de mensen die wel hun nek uitsteken, zonder eerst te deneken aan het eigen belang!! Zij verdienen al onze steun.
Harry Dillema
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 13:50
Wat een gelul.
nietwaar7
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 13:44
Is terugkijken met de kennis van nu en dan zeggen dat het nu beter is, de juiste insteek? Of zijn er andere perspectieven? Hoop als levenselixer? Dat is toch de Liefde? Geloof, hoop en liefde ( niet de Giphart-liefde), we moeten wel vooruit en niet bij de hoop blijven hangen. Toch maar het Nu.ha
Marret
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 11:51
Hoop als levenselixer, mooi! En je bent eerlijk over je eigen daadkracht qua heldhaftigheid... Ieder draagt op zijn eigen manier vanuit zijn eigen talent bij; jij ook met je scherpzinnige columns die ons als lezers helpen met oordeels-en meningsvorming - die ook motor kunnen zijn om in beweging te komen. (Al is het maar om een kerstboom voor een oud vrouwtje te dragen).
Grappig hoe je de leefsituatie van 100 jaar eerder beschrijft. In de uitnodiging voor het feest voor mijn 50e verjaardag schreef ik iets soortgelijks, hoe blij ik was dat ik niet in de omstandigheden van mijn grootmoeder leefde naar wie ik vernoemd ben. Ongeschoold, in armoede met 9 kinderen, een man op zee zonder vaste bestaansmiddelen. Onvergelijkbaar met de keuzevrijheid die we nu hebben, de mogelijkheden om te creëren.
Hoewel ik snap dat een hype van menselijke goedheid maken iets wonderlijks heeft, vind ik het toch 't belangrijkst dat het inspiratie geeft over moed en vasthoudendheid, en het belang van kleine stappen maken.
Wanda Westerhuis
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 10:59
Bert Wagendorp slaat ook hier trefzeker weer de spijker op de kop.
Het zal mij trouwens benieuwen hoe lang dit nobele initiatief zal beklijven. In het algemeen leest men immers liever over ongelukkige dan over gelukkige mensen. Niemand wil weten dat gisteravond 240.000 automobilisten weer veilig zijn thuisgekomen, maar wel hoeveel er zijn verongelukt. Enzovoort. Maar hoe dan ook: veel succes.
geertjekuipers
Geplaatst op: zaterdag 8 januari 2011 om 10:59
Beste Bert,
Hoewel ik het heel goed vind dat je meedoet aan deze columns en de stille helden zegent, toch jammer dat je dan je wantrouwen er ook in stopt. Is dat het wantrouwen waarom je zelf zegt niet je handen uit de heldenmouwen te steken???
'n Hoopvol Nieuw Jaar gewenst!
Geertje

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp is voormalig sportverslaggever en voormalig correspondent in Engeland. Nu is hij verslaggever en columnist voor de Volkskrant.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters