NL editie / World edition

Moreel baken op de Balkan

door David Jan Godfroid


Xhabir Derala is schrijver in Macedonië. Hij is van gemengde etnische achtergrond, maar weigert partij te kiezen. Voor Derala lopen grenzen altijd daar waar je ze zelf trekt.Het was april 1999. NAVO-vliegtuigen vlogen over Skopje, de hoofdstad van Macedonië, om het Joegoslavië van Slobodan Milošević te bombarderen. Ik zat met schrijver-journalist Xhabir Derala bier te drinken op het terras van café Medium. Voor mij was dat het begin van een zoektocht over de Balkan die tot op de dag van vandaag voortduurt. Xhabir was mijn gids, en in zekere zin is hij dat nog steeds. Zelf is hij van gemengde etnische achtergrond. Zoiets doet ertoe op de Balkan.

En dat geldt zeker voor Macedonië: een van de meest etnisch gemengde landen van Europa, met alle verdeeldheid die dat met zich meebrengt. Xhabir weigerde destijds partij te kiezen en dat weigert hij nog steeds. Voor veel mensen is dat een teken van zwakte, voor mij een teken van kracht. Op de Balkan tenminste. Hij ontleent zijn eigenwaarde niet aan het feit dat er Albanees, Turks en Kroatisch bloed door zijn aderen stroomt. Hij houdt er meer universele waarden op na. Sommigen in zijn land zien dat als verraad aan de eigen stam.

Derala is door diepe dalen gegaan, op allerlei gebieden – persoonlijk en professioneel –, en ik heb er een flink deel van meegemaakt. Van de journalistiek belandde hij in de business van non-gouvernementele organisaties (ngo’s), een wereld van donoren, projectvoorstellen, rondetafelconferenties en financiële verantwoordingen. Een wereld die vaak net zo verrot is als de corrupte, de door vriendjespolitiek en onderdrukking van (politieke) tegenstanders gekenmerkte officiële macht die men zegt te controleren. En toch is Xhabir gebleven wie hij was: een vriend en een moreel baken in een tot op het bot verdeeld gebied.


DelenLaatste reacties (22)

Lyn
Geplaatst op: donderdag 25 juli 2013 om 19:06
che ta re copada esta mcusia . desde argentina en conexion con espaf1a , los hermanos trivenchi , circo de la vida , les mandamos saludos y aver cuando vienen para alguno de estos lados
Rodrigo
Geplaatst op: maandag 22 juli 2013 om 04:32
Yeah, that's the tickte, sir or ma'am

Plaats een reactie

Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.


WaarWie

David Jan Godfroid

David Jan Godfroid

David Jan Godfroid werkt sinds 1999 als correspondent vanuit onder meer de Balkan en Moskou. Sinds drie jaar bericht hij vanuit Belgrado over tien landen in Zuidoost-Europa, voor onder meer de NOS.

Waarom

"Ik doe in eerste instantie mee aan One11 omdat het me gevraagd werd. Ik vond het wel een aardig idee. Niet meer, niet minder. Gaandeweg groeide mijn enthousiasme, vooral toen ik bedacht dat ik een portretje zou maken van Xhabir Derala. We beschouwen 'Balkanezen' graag als bloeddorstige wildemannen, maar de wereld buiten de Balkan mag best eens weten dat er hier ook integere, hartelijke, eerlijke, strijdvaardige prachtmensen wonen. Xhabir is er zo een. Een vriend voor het leven, een man die als geen ander dat andere gezicht van de Balkan toont. En dat kan dus op one11. De Balkan is mijn grote liefde: het gebied van het grote gebaar, van diepgewortelde haat en hartverwarmende liefde, van himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Als ik ooit moet sterven, dan maar het liefst hier."

Links